Blog Eric: het vingertopje

Daar zit ik dan. Met mijn vinger in het verband. Het topje is -laten we zeggen- enigszins beschadigd. 
 
Die ochtend begon het allemaal zo positief. Nu we weer een aantal weken bezig zijn, begin ik echt in ‘ een flow ‘ te raken. Dat heb je als het lekker gaat. Leuke gasten die zitten te genieten, mooie verhalen en bijzondere belevenissen. Het is dan tijdens het ontbijt gewoon een feestje om even langs te gaan bij alle gasten. 

Vaak gaat het dan ook wel even over het diner ’s avonds. We hebben een aangepaste -minder uitgebreide- kaart. Er zijn nog niet zoveel gasten en ik wil met verse producten blijven werken. De gasten vinden dat meestal prima. Tijdens het ontbijt bespreek ik vaak al een beetje hoe het menu er ‘s-avonds uit ziet, en wat de wensen zijn. Die ochtend waren er meerdere gasten die een Culinair Kreeft arrangement hadden geboekt, en dus stond er voor die avond  Oosterschelde Kreeft op het menu. 
 
Die Oosterschelde Kreeft is iets bijzonders. Hij heeft ten opzichte van andere kreeften een eigen DNA-structuur. Is dus echt uniek. Een kenner zal het smaakverschil proeven. Hij is fijner en zachter van smaak. Doordat hij zo uniek is, is hij ook beschermd. En daarom mag de Oosterschelde Kreeft alleen maar vanaf 1 april tot 15 juli gevangen worden. Precies in deze tijd van het jaar dus.
 
Afijn, ik ging naar mijn vaste leverancier van de Oosterschelde Kreeften. Ik kon kiezen, en houd ervan de wat grotere exemplaren mee te nemen. Als je kreeft eet, wil je kreeft eten, of niet soms?

Nou doe ik dit werk al meer dan 30 jaar, en het is altijd goed gegaan. Maar deze keer lette ik tijdens de bereiding van de kreeften, even niet goed op, en daar hing de schaar van een van de kreeften aan mijn vinger. Die kreeft was mij gewoon te vlug af!!! Een paar grote schreeuwen, en flink schudden met mijn hand, en het liet los. Niet de kreeft trouwens, die liet niet los. Wel mijn vingertopje. 
 
En toen zat ik dus met een verbandje om mijn vinger. ‘Het komt wel weer goed denk ik’, zei Karin bemoedigend toen ze de schade zag. Dat hopen we dan maar. In ieder geval kom ik er beter vanaf dan die kreeft. Die lag een half uur na het ‘vingertopje-bloedbad’, op het bord van een van de gasten. “Hij smaakte voortreffelijk”, verzekerde deze gast mij, terwijl hij lachend naar het verbandje keek. 
 
Vingertopje beschadigd of niet, we gaan lekker door, dus wilt u ook nog genieten van de Oosterscheldekreeft vergeet dan niet te reserveren voor half juli!
 
Vriendelijke groeten, 
 
Eric Moerland
 
PS: Iedereen nog bedankt voor de bijdrage aan de Surstroming-challenge. We hebben de finale gehaald, en in totaal ruim 2400 euro bijgedragen aan het goede doel Stavoorde6.

Helaas werden we tweede, dus ja ik heb dat smerige harinkje moeten eten. De truc om er een beetje doorheen te komen is: zet het blikje alvast een half uurtje van te voren open dan is het ergste eraf. En voor de rest, verstand op nul en slikken, bleghh, niet bepaald lekker, maar ja, je hebt wat over voor het goede doel, toch?

Nadat ik later op de avond last kreeg van oprispingen, die een bepaalde minder aantrekkelijke lucht achter lieten, drong Karin er op aan dat ik misschien toch maar beter een nachtje in het hotel kon gaan slapen ... Maar daarna was alles gelukkig weer als vanouds. 


 

 

Blog Eric: Ik ben erin getuind

(Datum blog: 18-04-2021)

Het is even geleden sinds mijn laatste blog. Er is veel gebeurd. Na de brand, eind vorig jaar, is inmiddels de keuken compleet gerenoveerd. En het restaurantgedeelte wordt ook schitterend, al is het nog niet helemaal klaar. Een voor-na impressie vindt u onder deze blog.

En voor ons zeker zo leuk: we draaien al weer een paar weken. Heerlijk gewoon!! We hebben op de kamers een tafel met stoelen gezet, zodat er ook op een plezierige manier kan worden gedineerd op de kamers. We zitten echt helemaal in een flow, want als je ergens energie van krijgt, is dat wel van het terugzien en verwennen van onze fijne gasten!!

Maar nu wat anders. Ik ben er dus ingetuind. Waarin? Nou het zit zo.  Ik heb me in de ‘challenge 'Sürströming eten' laten praten.  Kent u Sürströming? Het is een heel smerig gefermenteerd harinkje uit Zweden. Het stinkt echt heel erg. En ik doe dus mee aan een challenge (samen met een stuk of tien andere restaurants). Als ik verlies …. moet ik dat smerige goedje opeten, en die eetsessie wordt op social media gezet.

Maar u kunt me redden!! En wel door een kleine donatie te doen. En nu komt het positieve aan het verhaal, de donatie is niet voor mezelf maar voor het goede doel 'Stavoorde6'. Dit is een vakantiehuis in Sint Annaland, waar ernstig zieke mensen en hun naasten in de zware tijden waar ze in zitten, toch kunnen genieten van een zorgeloze vakantie. Uiteraard ondersteunen wij dit goede doel volledig, maar toch, dat Sürströming eten is echt geen fijn vooruitzicht …

Daarom ben ik u eeuwig dankbaar als u mij deze keer ‘uit de brand zou willen helpen’. We staan er goed voor, en als we het hoogste sponsorbedrag binnen halen, en de challenge dus winnen, dan hoef ik GEEN Sürströming te eten ….

De donatie kan gedaan worden via de website: https://challengesurstromming.com/

Vergeet niet onze button aan te klikken Restaurant 't Veerhuis / Hotel Sam (wij doen samen met Hotel Sam uit Tholen). 

Tenslotte los van de challenge, wil ik u graag nog een hart onder de riem steken. Het zijn de laatste loodjes voordat Nederland,  België en Duitsland weer open mogen. Mocht u er nu al even tussenuit willen, dan bent u van harte welkom in ons hotel. Als hotel mogen wij gewoon gasten ontvangen, zolang wij de maaltijden maar op de kamer serveren in plaats van in het restaurant. Wij gaan er dan voor zorgen dat u van een gezellig en smaakvol verblijf kunt genieten.

Wacht u liever nog even, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. We hopen u dan op een later moment dit jaar te mogen ontvangen en bij te praten hoe het u vergaan is in dit bijzonder vreemde jaar …

Geniet van het mooie weer deze week, ga ik ook doen!

Blog: De brand

(datum Blog 27-02-2021)

En toen reikten de vlammen tot aan het plafond van de keuken. Ik kwam net terug uit het hotel waar ik één van de hotelgasten zijn diner in zijn kamer had geserveerd en het alarm loeide me al van een afstand toe. "Dit is een ramp", schoot er door mijn hoofd. Adrenaline schoot naar ongekende hoogten.

Het eerste wat ik deed was naar het gasfornuis lopen -daar waar het begonnen leek te zijn - om de brandblusser te pakken en de brand te blussen. Een kansloze actie. Het was er al te heet, en bovendien kon je er bijna geen adem meer halen. 

Daarna schoten mijn gedachten naar mijn gezin. De kinderen waren in ons woonhuis, dat grenst aan de keuken. Dus ik naar het woonhuis. Er was volop rookvorming, doordat de deuren open stonden. Maar de vlammen hadden het huis nog niet bereikt. Onderweg zag ik mezelf in de spiegel van de gang. Roetpiet, zou een mooie benaming zijn. Grote ogen met daarboven verschroeide wenkbrauwen staarden me aan. Maar er was geen tijd om daar bij stil te staan. Ik trok mijn kinderen, gekleed in een pyjama en met blote voeten, uit hun kamers en bracht ze naar het hotel, dat op dat moment veilig ver van de brand was.

Ondertussen had de hotelgast, het brandalarm ook gehoord en was polshoogte komen nemen. Hij had 112 al gebeld. Maar we waren er nog niet, want Karin was kwijt. Ik weer terug naar de keuken. Ze zou toch niet in de keuken zijn gaan kijken om mij te zoeken? Ik kom niet ver, het is daar echt niet meer te doen, maar ik loop door. Voor zover ik het kan zien, geen Karin. Wel hoor ik de brandweersirenes vlakbij, die zijn er bijna.  Ik stik bijna, en kom nog maar amper uit de keuken. En dan is Karin er opeens weer. Ze bleek in de kelder te zijn, en via de buitendeur aan de rook te zijn ontsnapt. Wat een opluchting, iedereen is veilig, dat is het enige wat op dat moment echt belangrijk was.  

23 December 2020 is een gedenkwaardige datum. De avond waarin we ons eens temeer realiseerden, hoe weinig materiële zaken je nodig hebt om je een rijk mens te voelen, en tegelijkertijd de avond waarin de vlammen een deel van ons bedrijf verwoestten. Zo’n brand hoop ik nooit meer mee te maken. De schade was groot. De keuken total loss en de voorste restaurantzaal zwaar beschadigd door het roet.

Zo snel als de vlammenzee zich uitbreidde, zo snel gaat het herstel natuurlijk niet. Iets is meestal eerder kapot gemaakt dan dat het weer gerepareerd is. Maar zo mooi als het nu gaat worden, was het voor de brand niet. En dan is het begrip ´tijd´ een betrekkelijk iets.

We zijn inmiddels twee maanden verder. Ups en downs wisselden zich af. Eerst werd er schoongemaakt en gestript. Dat was een periode van afscheid nemen van veel dingen waar ik zo in de loop der jaren toch wel een beetje aan gehecht was geraakt.

En nu  zijn we bezig met een fase van herstel en vervanging. En dat is natuurlijk wel heel leuk, want je ziet het iedere dag mooier en completer worden. De stip op de horizon is gezet op de derde week van maart. Die stip, die het moment dat de renovatie gereed is symboliseert, zien we steeds groter worden. En dat maakt dat wij  -ondanks de rare tijden waar we in zitten- positief gestemd zijn.

Volgende keer meer over de restyling van het hotel, want door alle commotie over de brand, zijn we die een beetje ‘vergeten’ te melden.

 
PS: Op de foto’s hieronder het ontwerp dat Van Houte Interieur maakte voor het restaurant. Zo gaan we het doen! Hopelijk bent u net zo enthousiast als wij.

Blog Eric: Op slot ...

(Datum blog: 13-02-2021) 

Met zo’n titel denkt iedereen direct aan de lockdown waar we middenin zitten. En dat is beslist een logische gedachtegang. Want ja al vanaf half oktober zitten wij -net zoals de meeste andere horecabedrijven- ‘op slot’.

Maar deze keer bedoelde ik met ‘op slot’ toch wat anders. En wel het volgende. 30 Jaar geleden begon ik, amper negentien jaar oud, samen met mijn vader Restaurant ’t Veerhuis. De toenmalige burgemeester van St Philipsland, de heer T.A. Vogel,  gaf ons de vergunning voor het restaurant op voorwaarde dat het geen ‘kroeg of café’ zou worden. Dus geen barkrukken aan de bar. Dat was prima voor ons. Ik had daarvoor drie jaar een cafétaria gehad in Oud Vossemeer -ik was, achteraf bezien, eigenlijk te jong daarvoor- en had daarmee direct genoeg ‘café werk’ voor de rest van mijn leven gedaan. En aangezien wij zelf grote visliefhebbers waren en zijn, en dan vooral de vis van de Oosterschelde en Noordzee, lag het voor de hand om er een visrestaurant van te maken.

Zo gezegd zo gedaan, dertig jaar lang lekker gedraaid. En toen kwam corona met een lockdown. Maar zoals gezegd, daar wil ik het nu eens niet weer over hebben. Wat bedoel ik dan met 'op slot'? Ik bedoel hiermee de deur van de kelder. Deze zat op slot. En dat is normaal niet zo erg, maar ik kon de sleutel nergens meer vinden. De eerste dag denk je dan, misschien vind ik hem morgen wel. Maar na een week, werd het toch wel heel vervelend. Zo nu en dan wil je in en uit de kelder kunnen lopen. En als straks de lockdown er weer af is, is de kelder de plaats waar veel van onze hotelgasten hun fietsen overdekt in kunnen zetten. Voorzichtig had ik een slotenmaker gebeld, of hij een nieuw slot op de kelder zou kunnen zetten. Ja dat kan, kost geld, en hij had het heel druk, dus het duurde ook wel even. Kortom van dat gesprek werd ik niet echt vrolijker.

En toen, uit het niets, kwam mijn zoon Jasper met de sleutel aangelopen. “Gevonden, hij lag op het buffet in het restaurant.” Op het buffet? Wat moest Jasper daar doen. Ik vroeg het hem. “Nou gewoon verstoppertje spelen met mijn vriendje. Ik houd van de corona, het restaurant is dicht, en weet je hoe goed je je kan verstoppen in het restaurant?” Tja, zo is toch nog iemand blij met de lock down. En ik was niet blij, maar dolgelukkig,  met het feit dat de sleutel weer gevonden was.

Mensen die mij kennen, weten dat ik niet zo filosofisch ingesteld ben. Maar dit zette me toch aan het denken. Als iets wegvalt wat er jarenlang is, mis je het meer dan dat je je op voorhand kan voorstellen. En als je het dan weer terug krijgt, ben je zo blij als een kind. Dolgelukkig gewoon.  Zou het straks ook zo zijn, als de corona-lockdown eraf gaat, en we ook van die kant niet meer verplicht op slot zitten? Wat mij betreft wel. En hopelijk denken onze gasten er ook zo over.


 
PS: De renovatie na de brand in de keuken is in volle gang. En het wordt mooi. Volgende keer meer daarover.

 

Brand in de keuken

(28-12-2020)
Soms zit het mee en soms zit het tegen ... Onze kerstdagen waren dit jaar letterlijk on fire ???? ..... een brand op 23/12 zorgde ervoor dat de hele keuken is uitgebrand (video), de roetschade is vooral in het voorste gedeelte van het restaurant ernstig... De brandweer uit Sint Philipsland was razendsnel ter plaatste en zo werd erger voorkomen. Gelukkig is iedereen ongedeerd, daar ben je na zoiets extra dankbaar voor. En met die gedachte zijn we de kerst toch weer positief doorgekomen. Direct na de kerst is er volop begonnen met de schoonmaak. De verwachting is dat alles weer op orde is omstreeks half maart 2021.