Historie

Van wachthuisje tot hotel-restaurant
Veer Anna Jacobapolder-Zijpe

Ons hotel-restaurant is gevestigd aan het 'Veerplein' in Anna Jacobapolder. Tot 1988 voer hier het veer Anna Jacobapolder - Zijpe. Een veer, dat in heel Nederland grote bekendheid had, en één van de verbindingen was van het 'vaste land' naar de Zeeuwse eilanden, waaronder Schouwen Duiveland. De huidige kok van het restaurant, Eric Moerland, liep hier als jongetje van zes, op al z'n vrije dagen in het rond. Hij waste, samen met wat vriendjes uit de buurt, de ramen van de auto's en vroeg daar een gulden per auto voor.  Het geld wat hij verdiende, maakte hij dikwijls op in het voormalige wachthuisje van het veerpont, dat toen al de naam 't Veerhuis had. Het was indertijd een soort wachtlokaal,  waar je een kop koffie kon drinken of iets makkelijks kon eten. 

Restaurant 't Veerhuis
Op 6 juli 1988  ging het veerpont uit de vaart. En dat leek het einde van het wachthuisje en deze unieke plek. Nadat het wachthuisje vier jaar leeg stond, kon de familie Moerland het pand kopen en kreeg de kans om er een restaurant van te maken. Na een grondige renovatie opende de familie Moerland Restaurant 't Veerhuis op 25 maart 1992. Het oude haventje kreeg na het wegvallen van de veerpont ook een nieuwe bestemming. Er worden nu hangcultuurmosselen gekweekt, en als het seizoen er naar is, staan die vanzelfsprekend op de kaart. Restaurant 't Veerhuis ontwikkelde zich, dankzij vele enthousiaste gasten uit de directe omgeving, maar ook verder weg uit West-Brabant en Zuid-Holland, tot  een visspecialiteitenrestaurant.


Hotel Oosterschelde
Veel van de gasten, vroegen of ze ook niet eens konden overnachten. ‘Het ligt hier zo mooi aan het water, je kan hier zo eindeloos wandelen en fietsen en het is zo rustig en rijk aan natuur’, waren de veelgehoorde geluiden. Wat dat betreft is de familie Moerland hun gasten veel dank verschuldigd. Zij brachten hen op het idee, om het restaurant uit te breiden met een hotel. De ideeën werden eind 2005 in ene keer concreet, toen bleek dat ze in de beleidsplannen van zowel de Gemeente Tholen als de Provincie Zeeland pasten. En zo ontstond Hotel Oosterschelde, dat op 1 augustus 2007 haar deuren opent. Een warm en sfeervol hotel, met twaalf kamers, waarvan er vijf op de begane grond gevestigd zijn, en zeven op de eerste verdieping.  Het hotel biedt uitstekende mogelijkheden voor liefhebbers van natuurschoon, rust, en recratieve activiteiten als wandelen en fietsen. Maar ook de zakelijke gast zal zich er door de gehele entourage prima thuis voelen.

Duurzaam denken is duurzaam doen
Een hotel en restaurant dat midden in het grootste natuurpark van Nederland ligt. Het is bijzonder. En daarom vinden wij het belangrijk zuinig te zijn op deze mooie natuur. Sinds drie jaar hebben wij daarom het gas ingeruild voor een pellethoutkachel met co2-neutrale korrels. Deze kachel dient als cv en verwarmt het complete restaurant. 
Daarnaast hebben wij sinds enkele jaren zonnenpanelen als afdakje op het terras, u zult het zien als u bij ons bent. Deze zonnepanelen verzorgen een belangrijk deel van de stroomvoorziening. Duurzaam denken is duurzaam doen. 

25-jarig bestaan
In 2017 vierde Restaurant 't Veerhuis haar 25-jarig bestaan. Nu zijn er wel meer restaurants die op enig moment 25 jaar bestaan, maar redelijk uniek is het feit dat het restaurant al 25 jaar door Eric Moerland gerund wordt. Eerst samen met zijn vader en moeder. Later vooral met zijn vader (Kees), die vandaag de dag nog altijd de tuin helemaal bijhoudt en altijd meegaat op de tripjes met de boot. En de laatste vijftien jaar draagt Eric's vrouw Karin ook haar steentje bij, al is het wat meer op de achtergrond (administratie). 

Bezoek Koning en Koningin
Heel bijzonder was op 16 oktober 2018 het bezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Het Koningspaar had een werkbezoek in Zeeland, en in dit kader kwamen ze bij ons langs. Ze arriveerden met de boot en liepen naar het restaurant waar Eric & Karin hen verwelkomden. Vervolgens spraken ze in de Oosterschelde-serre met Zeeuwse boeren en in het restaurantgedeelte werd een presentatie over watermanagement in Nederland gehouden door enkele studenten. Het werd een dag om nooit meer te vergeten.